Yoga
Yoga för alla
 
 Om Yoga
-->
 

Yoga och kost

 

Yoga är mycket mer än bara fysisk träning. För den som utövar yoga blir det en livsstil som innehåller mer än de dagliga yogaövningarna. Yoga är ett redskap som hjälper oss att komma i balans med oss själva och med vår omgivning.

 

Som en del i denna balans ingår begreppet "ahimsa" (att inte skada) som beskrivs i Hatha Yoga Pradipika. Denna grundprincip innebär att vegetarisk kost alltid har varit och är nära förknippad med yoga.

 

Inom Sivananda-traditionen är det uteslutande vegetarisk kost som gäller. Stimulerande ingredienser som kaffe, te, vitlök och chili accepteras inte heller. Jag gick Sivanandas yogalärarutbildning. De hade inga krav på att man var vegetarian, (även om frågan ställs i samband med ansökan till utbildningen), bara att man vidhöll den kosten under utbildningens gång. (Inget medsmugglat kaffe i väskan, alltså!) Men det finns yogaskolor som är ännu striktare, där man bara antas till yogalärarutbildning om man är vegan.

 

Frågan är hur utvecklingen kommer att gå. Här är en rolig artikel om just kopplingen mellan mat och yoga, och frågan om "traditionella" yogis tar för allvarligt på kost-frågan. Passar verkligen choklad och chakras ihop?

 

Många väljer automatiskt att övergå till vegetarisk diet när man börjar med yoga för att tung mat ofta inte fungerar bra ihop med träningen. Men alla är olika och det viktigaste är att man äter den mat som passar just den egna kroppstypen. Jag vill gärna inspirera med god och hälsosam mat och kommer efter hand att lägga in lite länkar till recept, kost och hälsa.  

"Undisturbed calmness of mind is attained by cultivating friendliness toward the happy, compassion for the unhappy, delight in the virtuous, and indifference toward the wicked". (The yoga sutras of Patanjali)