Yoga
Yoga för alla
 
 Yogaformer
-->
 

Vilken typ av yoga passar din personlighet?

 


Yoga som träningsform växer i popularitet och i takt med det dyker det hela tiden upp nya yogastilar/yogaformer. Även om man är insatt i ämnet kan det vara en djungel, och för en som är ny inom yoga är det ännu svårare.

 

Hur ska man veta vilken yogaform man ska välja? Vilken passar mig bäst?

 

Tänk över följande frågeställningar

  • Den första frågan du bör ställa till dig själv är hur intensiv vill du att träningen ska vara? Vill du efter passet känna dig genomtränad, både lungor och muskler har fått sig en genomkörare? Mycket aktivitet och kraft.

Träningsformer som Ashtanga (eller förgeningar av Ashtangayogan som Power yoga eller vinyasayoga), eller Bikramyoga passar dig bäst.

 

  • Är du intresserad av att gå på djupet med yogaövningarna? Du vill lära känna din kropp och hur övningarna påverkar dig. Du fokuserar gärna på detaljer och vill kunna anpassa din yogaträning så att den passar just dig och din kropp. Eventuellt har du åkommor som ryggvärk eller nackproblem som gör att yogan måste anpassas för att ha rätt terapeutisk effekt. Du vill utveckla din vighet och lära dig bemästra övningarna på en hög och korrekt nivå.

Då är Iyengaryoga för dig. Även viniyoga och anusara passar (dock inte så vanliga i Sverige).

 

  • Är du mer intresserad av yogans spirituella delar än de fysiska asanas? Meditation lockar dig. Du vill finna frid, ro och avslappning i sinnet och utveckla dig andligt.

Du kommer att känna dig som hemma i yogaformer som Sivananda och Kundalini.

 

 

När du läst detta har du kanske kommit fram till vilket yogaform som passar dig bäst. Tänk samtidigt på att ibland kan motsatsen till det vi instinktivt söker vara något som man kroppsligt och själsligt hade mått bra av.

 

För att harmoniera livet, prova att balansera din personlighet med en liten dos av motsatsen.