Yoga
Yoga för alla
 
 Yogaformer
-->
 

yogalärarutbildning Bahamas Sivananda

Yogalärarutbildning på Bahamas

 

Sivanandayoga

Historik

Denna yogaform startades av Swami Sivananda från Rishikesh i Indien. Hans lärjunge Swami Vishnu-devananda var den som introducerade yogaformen, först i USA och sedan vidare i Canada och Europa. Sivananda-center finns idag i hela världen, med många center runt om i Europa. I Sverige så bygger Satyananda yogan delvis på Sivananda-traditionen och de har yogaskolor runt om i Sverige.

 

Kännetecknande för Sivanandayoga 

Sivananda-traditionen betonar:

  • Rätt träning
  • Rätt andningsteknik
  • Rätt avslappning
  • Rätt kost (vegetarisk)
  • Positivt tänkande och meditation

Ett pass inleds med andningsövningar (pranayama), solhälsningen, (surya namaskar). följt av 12 klassiska yogaövningar, (asanas). Yogaövningarna utförs i en specifik följd som alltid är densamma. Övningarna kan emellertid varieras med mer eller mindre avancerade positioner. Passet avslutas med med avslappning.

 

Vem passar Sivanandayoga för?

Som man förstår av listan ovan så har Sivanandatraditionen ett helhetsperspektiv på yoga. Sivanandayoga är en livsstil och har inte bara fokus de fysiska asanas (yogaövningarna)  utan allt från meditation, chanting, bön och kost (vegetarisk) inbegrips. Det är en spirituell inriktning på yoga och passar bäst för den som söker andlig utveckling.  

 

 

Lite om Sivanandas yogalärarutbildning

Jag har gått denna yogalärarutbildning och lägger in lite information här eftersom Sivanandas yogalärarutbildningar har blivit väldigt populär världen över. Utbildningen är bara en månad lång, men det är en intensiv månad.

 

Själv gick jag min yogalärarutbildning i Sivananda-traditionen. Jag hade tur under min utbildning med att vår lärare i fysiologi/yogans effekt i kroppen undervisades av en person som både var läkare och yogalärare. Det blev mycket ingående kroppskunskap vilket var ovärderligt. Sivananda-utbildningen ger en bred introduktion till yoga i och med att avsnitt som meditation, chanting och klasser i Bhagavad Gita ingår. Man övar sig i att undervisa både i mindre grupper (5 personer) och större (ca 60).

 

 Invigningsceremoni till Sivanandas yogalärarutbildning

Invigningceremoni till Sivanandas yogalärarutbildning

 

 

Man får vara beredd på en tuff månad! Utbildningen är en intensiv med väckning 5 på morgonen och resten av dagen följs av intensiva lektioner och yogaklasser och den sista lektionen slutar inte förrän mellan 22 och 23 på kvällen. Ingen dag är ledig så månaden tar på krafterna, både fysiskt sett med mycket träning och mycket att läsa inför det skriftliga avslutande provet. En del i Sivananda-traditionen är den vegetariska maten, och det är det som bjuds under utbildningen. Det är mycket god och näringsrik kost! Observera dock att det endast är två måltider om dagen. Båda gångerna är det emellertid omfattande och näringsrik kost som serveras. Var också beredd på att det inte finns kaffe eller svart/grönt te.

 

Mer läsning

Swami Vishnu-Devananda gav år 1960 ut en bok, "The Complete Illustrated Book of Yoga", som var en av de första, och är fortfarande en av de bästa, introduktionerna till yoga. Vill man läsa mer om Sivananda-traditionen så har organisationen gett ut diverse böcker som ger en bra introduktion till yogatraditionen i ett större perspektiv än endast yogapositionerna. 

 

 

 

 

 

 

 

 Sivanandas ashram på Paradise Island, Bahamas

 Om Shanti