Yoga
Yoga för alla
 
 Om Yoga
-->
 

Om Yoga

"Yoga is the union of the individual self with the universal self"               BKS Iyengar  

Yogaövning king pigeon

 Eka Pada Rajakapotasana

Att utöva yoga 

Yoga är en mångtusenårig filosofi/tränings/avslappningsform som har funnits i många kulturer, men den form vi utövar i västvärlden idag är den från Indien. Omkring år 300 f. Kr. så skrev filosofen Patanjali ner Yoga-sutras, en systematisk beskrivning av hur yoga utövas. Det är på denna urgamla tradition som dagens yoga bygger på och det finns många olika uttolkingar av den ursprungliga yogasutras. Ordet yoga betyder förening av kropp och själ. Oavsett vilken tradition man väljer att utöva, så är det i grunden samma målsättning; att finna balans mellan kropp och själ, mellan sig själv och sin omgivning.

Under 60-talet blev yoga populärt i västvärlden, men vid denna tiden var yoga en del av hippie-kulturen. Det ansågs lite flummigt att ägna sig åt yoga. Idag har yogans genomslagskraft en helt annan grund. Det är en tränings och avslappningsform som fått omfattande genomslagskraft, i Sverige och världen över. Allt fler upptäcker yogans hälsobringande effekt.

 

Fokus på denna webbsajt ligger på Hatha yoga. Hatha yoga är samlingsnamnet på all fysisk yoga. Efter hand som yogans popularitet har vuxit har nya yogastilar utvecklats. Oavsett vad man söker från yoga så kan man hitta en yogaform som passar just den egna personligheten. Vill du läsa mer om olika inriktningar så hittar du mer information här. Vill du läsa speciellt om Bikramyoga så är här en webbsida ägnad bara åt det. 


Men yoga som helhetsperspektiv, som filosofi, är mer än bara yogaövningarna. Yoga är en livsstil med praktiska tillvägagångssätt för att uppnå förening av kropp och tanke. Dessa tillvägagångssätt innefattar alla typer av aktiviteter som meditation, avslappning, kost, och andningsövningar. Var och en väljer att anamma de bitar som passar den egna personligheten eller som man har störst behov av.

 

Du hittar mer information om om mediation, avslappning och kost i länkarna här till vänster.

 

 

Röd blomma

"The aim of yoga is to calm the chaos of conflicting impulses"                  BKS Iyengar