Yoga
Yoga för alla
 
 Yogaformer
-->
 

Kundalini yoga

Historik

 

Enligt hinduisk filosofi är kundalini en livskraft som finns vilande i kroppens chakras. Kundalini är en form av hinduism som kallas Kashmir Shavism, och har sitt ursprung i Kashmir. Yogi Bhajan inroducerade kundaliniyoga i USA på 1960-talet. Han grundade organisationerna Happy, Healthy and Holy Organization och Sikh Dharma för att sprida kundalini i väst. I över trettio års tid reste han världen över och utbildade lärare i kundalini.

 

Kännetecknande för kundalini

 

Yogaövningarna inom kundalini är tämligen enkla och de flesta kan utföra dem oavsett ålder och vighet. Kundalini lägger i stället fokus på yogans mentala och andliga delar. Även om man utför yogaövningar och andningsövningar så ligger tonvikten på den spirituella delen av yoga, som mantran och meditation.


Vem passar kundaliniyoga för?

 

Kundalini passar dig som är mer intresserad av att bemästra sinnet än kroppen. Det är en andlig disciplin och fokus kommer då alltså att ligga mer på meditation och mantran än på yogaövningar.

 

Mer läsning

 

Denna bok beskriver kundaliniyoga som den lärdes ut av Yogi Bhajan. I bokhandeln kan du få tag i Wiveca Hjalmarssons "Kundaliniyoga för hälsa, livskraft och självkännedom".