Yoga
Yoga för alla
 

Fråga

Kan man göra yoga när man har ganglion och hur är det med endometrios/menstruationsbesvär och yoga? Vad anser Ashtangatraditionen om man vill kombinera Ashtangayoga med Kundaliniyoga?

Svar

Hej

 

Ganglion kan, om det man har mycket smärta, behandlas med kortison eller att man suger ut vätskan. Frågan om det är träningsrelaterat eller bara en inbyggd svaghet i handleden är svårt att säga, men har problemet uppstått i samband med att du började med yoga så finns det ju en eventuell koppling och att ta det lugnt med armbalansövningar exempelvis är då att rekommendera. Jag har också svaga handleder som successivt med åren bara blir svagare. När jag började med yoga gjorde jag några få armbalansövningar men på senare tid har jag fått sluta helt. Det är helt klart en jobbig insikt att man inte kan göra yoga fullt ut, men en del av att vara yogi är att använda sin kroppskännedom till att fatta hälsosamma beslut. Bara du kan fullt ut bedöma din situation och fatta rätt beslut.

 

Även om du kommer fram till att du måste dra ner på övningar som anstränger handlederna så har du oändliga möjligheter att anpassa ditt yogapass till övningar som fungerar för dig. Ashtangayogan följer sina flowsekvenser men din lärare kan ge dig alternativa övningar att göra när det dyker upp något som din handled inte klarar av. Det finns mängder med andra yogaformer som kropposligt är lättare som exempelvis Kundalini som du redan börjat med, eller andra där det finns större möjlighet att anpassa utövandet.

 

Hoppas du har fått utrett frågan om endometrios och att du förhoppningsvis inte har det. Men är det så, och över huvud taget under menstruation, ska man ta det lugnt speciellt med rotlåset och andra övningar som aktiverar mage och underliv. Samma gäller förstås vid graviditet.

 

Det är svårt att råda andra, men huvudregeln inom yoga är att det visst kan vara ansträngande - man känner av träningen helt enkelt - men börjar man få ont ska man ta det lugnare. Fortsätter man att ha smärta måste det utredas men vanligen bara en fråga om att ta det försiktigare i träningen.

 

Vad gäller Ashtangatraditionens syn på att variera med Kundalini så tycker jag absolut inte du ska bekymra dig. Det är du som bestämmer över din yoga och vad som är bra för dig. Låt inte någon tradition/yogainriktning eller "guru" styra över ditt yoga-engagemang. Yoga ger oss en fantastisk självinsikt och självkännedom, och vad är vitsen med denna gåva om man inte ska utnyttja den till att fatta beslut som är goda och rätta för just en själv.

 

På tal om att agera självständigt och inte passivt följa en viss yogatradition så kommer jag att tänka på detta citat:

 

"The intolerant idea that you must be wrong if you are independent, but right you if you follow me - my special intuition, my special Master, my special Deity - is contrary to spiritual progress"
~ J. Krishnamurti

 

 

Kolla gärna denna fråga/svar om kombinationen ashtanga och kundalini som kanske intresserar dig.

 

Och denna med fokus på att träna när man är skadad.

 

Nu är jag som sagt igång med skrivandet igen så hör gärna av dig om du har följdfrågor eller undrar något annat.

 

Solhälsningar :-)
Lena

 

 


 
Kommentarer
 
Inga kommentarer registrerade.
 
Ny kommentar 
 
* = Obligatoriskt fält

* Ditt namn:   


Din webbplats: (frivillig)


* Kommentar:   


* Ange bokstäverna/siffrorna i bilden

 

 
  < Tillbaka till frågor/svar
 
 
 
Om frågan/svaret