Yoga
Yoga för alla
 

Fråga

Hej Lena, hittade din yogaguide på nätet och vill höra med dig om du kan/vill hjälpa mig med en fråga: Det gäller huvudstående, sirsasana, och om du känner till några restriktioner när det gäller äldre människors användning av ställningen? Själv har jag stor glädje av positionen och som yogalärare också har lärt ut den under många år. På senare tiden har jag fått allt fler äldre, dvs. 60-70+, kursdeltagare som gärna använder sig av ställningen och frågan om åldern i sig är begränsande för utövandet har blivit aktuell för mig. Så känner du till någon forskning - rekommendationer runt denna fråga?

Svar

Hej!

 

Jag har inte heller läst eller hört talas om någon forskning som handlar om kontraindikationer för huvudstående som gäller speciellt för äldre. Jag gjorde även en sökning på nätet när jag fick din fråga, men fann inget.

 

Intressant nog läste jag emellertid i förra veckan en artikel från USA om huvudstående. Man skriver där att det uppdagats ett (möjligt) samband mellan kotkompression i övre delen av ryggraden samt förminskad rörlighet i nacken och just huvudstående. Poängen man gör i artikeln är att huvudstående är en övning som är förrädiskt lätt att lära sig, men att det är svårt att göra den rätt. Det största problemet är att man inte använder muskulaturen i ryggen på rätt sätt för att hålla uppe kroppen varvid kotorna i ryggraden komprimeras och belastas.

 

Tanken slog mig att denna problematik sannolikt är speciellt relevant för äldre, dels för att man tappar i muskelstyrka och dels med tanke på att osteoporos inte är ovanligt.

Som sagt, annars har jag inte hittat något utöver de vanliga kontraindikationerna och dessa gäller ju generellt och inte speciellt för äldre. Så jag kan inte tänka mig annat än att även äldre kan göra övningen, förutsatt förstås att man utför den på korrekt sätt.

 

Må så gott och hälsningar,
Lena 


 
Kommentarer
 
Inga kommentarer registrerade.
 
Ny kommentar 
 
* = Obligatoriskt fält

* Ditt namn:   


Din webbplats: (frivillig)


* Kommentar:   


* Ange bokstäverna/siffrorna i bilden

 

 
  < Tillbaka till frågor/svar
 
 
 
Om frågan/svaret
Datum: 2010-03-30
Taggar:  Yogaövning Yogaövningar Huvudståend Sirsasana kontraindikationer förberedande övningar
Kategorier:  Skador och träningsproblem
Antalet visningar:  2745