Yoga
Yoga för alla
 

Fråga

Hejsan! Vi har två temaveckor då vi ska fördjupa oss inom en religiös sport. Jag har då valt yoga. Och jag tänkte fråga dig om du ville svara på några frågor. Jag har hört att yoga är bra för alla olika åldrar, varför är det så? Det ska hjälpa mot stress och man ska kunna hitta sin inre livskvalite eller en helt ny livssyn, är det verkligen så? och hur påverkas kroppen av utövningen? Vet du om det finns någon skillnad mellan yogan i Asien och den vi gör i Sverige? Hur kommer det sig att yogan inte alls var religiös från början? Hur upplever personerna som utövar yogan en längre tid? Vad är målet med yoga? Tack så jätte mycket på förhand

Svar

Hej Annette!

Roligt att du gör ett projekt om yoga!
Vad gäller yoga i Asien jämfört med här i väst har jag skickat vidare den frågan till två vänner som tillbringat mycket tid med att göra yoga i Indien. Dock vet jag inte om de hinner svara innan fredag, så eventuellt får du höra vidare någon annan stans.

 

Här är svar på dina frågor!

Ja, yoga är absolut bra i alla åldrar.
Vi är alla vid födseln begåvade med en kropp som av naturen är mjuk och flexibel. Med tiden blir vi stelare och stelare. Hur stel man blir och hur snabbt den processen går beror på våraindividuella förutsättningar och på vilket liv man lever. Har man ett stillasittande jobb eller utövar mycket träning där fokus enbart ligger på att stärka musklerna blir vi stela snabbare.

För unga som utövar yoga blir det alltså fråga om att behålla kroppens naturliga flexibilitet och behålla kroppens jämvikt/liksidighet (en liksidig kropp har mindre ryggproblem, exempelvis). De flesta av oss idag har kontorsarbete där vi sitter vid en dator hela dagen. Yoga kan förhindra uppkomst av kyfos, (kutryggighet), och annan ryggproblematik som uppstår när man är stillasittande för mycket.

Tyvärr tvekar många äldre att utöva yoga, när det borde vara tvärt om! När man börjar bli stel och få begänsat rörelseutrymme kommer yoga att ge en fantastisk effekt. Yoga ger utökat rörelsemönster, en flexiblare kropp är rörligare och känns yngre, man skapar en liksidig kropp vilket förhindrar ryggproblem. Här kan du läsa ett mer ingående svar om yoga för äldre.

 


1) Den fysiska yogan, (hatha yoga) är ett utmärkt hjälpmedel mot stress. Efter en arbetsdag har vi alla mer eller mindre stela kroppar och spända muskler. Spända muskler skickar stressignaler till hjärnan i form av hormon (kortisol och adrenalin, främst). Yoga stretchar de spända musklerna och ger dem möjlighet att slappna av igen, vilket i sin tur skickar signaler till hjärnan att det är dags att slappna av. Yoga, i form av stretching, har alltså en direkt koppling till avstressning i kropp och sinne.

2) När man känner sig stressad ökar hastigheten på våra andetag också automatiskt. Andetagen blir korta och vi andas bara med övre delen av lungorna. I yoga ingår även andningsövningar (kallas pranayama) som en avstressande teknik.


3) Meditation är en tredje teknik som ingår i yoga. Meditation lugnar sinnet och skapar en positivare livssyn. Det är gjort mycket forskning på meditation då man med hjälp av hjärnskanning påvisat en mängd positiva effekter. Läs mer om forskningen här:

Vad gäller livskvalitet så är det en personlig uppfattning, och om jag svarar för mig så har yoga gett mig en frisk kropp. Jag led innan jag började med yoga av svåra ryggproblem. Yoga botade mig, så min livskvalitet har självfallet mångfaldigats. Och jag tror detta stämmer för de flesta som börjar utöva yoga. Det är så många bitar i yoga (fysiska yogaövningar, andningsövningar och meditation) som ger friskare och kropp och friskare sinne, och därmed ökad livskvalitet.

Jag har nämnt lite ovan av hur kroppen påverkas med ökad flexibilitet och skapar liksidighet i kroppen, vilket undviker ryggproblem. Vad som kan tilläggas är en ökad självkännedom och känsla av förening av kropp och sinne. De är inte längre två olika enheter utan känns förenade i träningen. Yoga betyder just "förening" och syftar på förening av kropp och sinne. Man blir lyhörd på sin kropp och dess signaler.


Yoga är ingen religion. Det handlar inte om gudstro och så är det fortfarande. Om man ser yoga som religion är det nog för det anses vara en del av hinduismen, (fast egentligen är banden till Jainism starkare än till Hinduismen). Yoga i sig har dock inget med gudstro att göra. Du kan läsa om Yoga Sutras här:

 

Yoga är en livsfilosofi, en uppsättning av praktiska tillvägagångssätt för att lära kropp och sinne att nå ett lugnt tillstånd. Det slutliga målet (samadhi) innebär (ungefär) fullständig kontroll över medvetandet. Om du vill läsa mer om vad samadhi innebär finns det beskrivet här på Wikipedia.


När man tränat en längre tid. De positiva effekterna av yoga visar sig för de flesta väldigt snabbt. Regelbunden träning under en längre tid befäster och fördjupar både de positiva effekterna och känslan av förening mellan kropp och sinne. Man blir mer och mer medveten om sin kropp, dess behov. För mig har många års träning inneburit att jag kan anpassa mina yogaövningar efter vad jag behöver, just för dagen, just vid det tillfället. Lyhördheten på kroppens och sinnets behov är den största och bästa effekten av många års träning. När man blir mer lyhörd för hur kropp och sinne mår, blir man också bättre på att hantera vardagens problem och det moderna samhällets hektiska livsstil.


Målsättningen med yoga varierar från person till person hur mycket man väljer att anamma av yoga som en hel livsfilosofi. Vissa lockas enbart av, eller har störst behov av den meditativa delen av yoga och väljer då en yogaform som Kundalini eller Sivananda.

 

Idag är det många som tränar yoga för att det är en bra träningsform som ger en stark och vig kropp. Ashtangayoga eller Bikramyoga till exempel är yogaformer som är atletiska och dynamiska och passar de som vill ha en träning som liknar "vanlig" träning.


Andra vill kurera ryggproblem eller andra åkommor, utveckla sin vighet och gå på djupet med övningarna, och väljer en yogaform som passar för detta som Iyengar eller Viniyoga.


Det bör tilläggas att det är viktigt att komma ihåg att yoga inte är en tävlingssport! Vi är så vana när vi sportar att tänka "målsättning": springa så snabbt som möjligt, hoppa så högt som möjligt etc. Vad gäller yoga så är syftet INTE att kunna utöva avancerade övningar eller att bli jättevig. Visst blir man vig med tiden och visst kan man med tiden göra avancerade övningar, men det är inte det som är syftet. Syftet är att få kropp och sinne i harmoni och att må bra.

 

Det gäller för var och en som utövar yoga att utveckla en "kommunikation" mellan kropp och tanke som gör att man får ut det mesta och bästa av sin träning. Och om man utövar yoga på rätt sätt, så får en person som är gammal/stel/sjuk samma positiva terapeutiska effekter som en som är ung/frisk/vig.

Hoppas detta hjälper dig i ditt arbete. Hör gärna av dig om du undrar något!
Hälsningar
Lena


 
Kommentarer
 
 
anna  
 

Hej Lena!!

du är min nya idol.
Tack för att du har denna sida och verkligen ger av dig själv och din kunskap!

Mvh
anna

 
----- -----  (www.yoga-guiden.se)
 

Tack, själv Anna för att du säger det! Dina ord värmer.
Det gör mig så glad att höra att du uppskattar min sida. Syftet med Yoga Guiden var att sprida den glädje och hälsa som yoga kan ge oss, och om jag lyckas med detta är jag mer än nöjd!
Solhälsningar :-)
Lena

 
Csaba  (www.facebook.com/profile.php?id=100003406037740)
 

SV:Tack vad gullig du e4r Det e4r ju se5 roiglt att fota! Amen varff6r e4r man se5 glf6msk =P Hoppas du kommer ihe5g he5rfe4rgen ne4sta ge5ng du tar dig till affe4ren Otroiglt fina bilder pe5 er ockse5 Kram och trevlig kve4ll!

 
ffdcay  (romjibnqfngw.com/)
 

x6Ql1V , [url=http://qhghrxjkiddi.com/]qhghrxjkiddi[/url], [link=http://mzxxlsjrmktc.com/]mzxxlsjrmktc[/link], http://hctqzjimkqsu.com/

 
tbqzxoqnve  (bakwtgtlejrq.com/)
 

Br0kri , [url=http://cqrhbnksnrfl.com/]cqrhbnksnrfl[/url], [link=http://cnmkotmzgzvr.com/]cnmkotmzgzvr[/link], http://puudlvrjyawq.com/

 
Fita  (www.facebook.com/profile.php?id=100003454047955)
 

You've got to be kidding me-it's so trapenarsntly clear now!

 
Selena  (www.facebook.com/profile.php?id=100003453925362)
 

Assuming youre a woman, then I assume that your sretngth training consists of small pink weights that probably dont do much for you.Proper sretngth training would be intense enough to burn a decent amount of calories,however, it would also build muscle would consume even more calories.A proper sretngth training regimen would also workout your whole body,possibly giving you a more overall calorie burn than the aerobics.However,you probably like the aerobics and probably dont need to do away with em completely. http://cmrebdrcbsj.com [url=http://ipevztsdd.com]ipevztsdd[/url] [link=http://teufiwlthf.com]teufiwlthf[/link]

 
Vinicius  (www.facebook.com/profile.php?id=100003454073069)
 

Hi Tom,You should praobbly come in and try a class. Our classes are physically demanding. We teach an accessible yoga practice, but it is difficult and you will get a work out. We do have beginners classes on the schedule as well as one gentle class. We would recommend trying the gentle or beginners to see if it's a fit for you. Also, make sure you get your physicians approval as well before coming in. Feel free to call or email with more questions. http://dqopycso.com [url=http://tkhoacj.com]tkhoacj[/url] [link=http://itpzxwqy.com]itpzxwqy[/link]

 
Ny kommentar 
 
* = Obligatoriskt fält

* Ditt namn:   


Din webbplats: (frivillig)


* Kommentar:   


* Ange bokstäverna/siffrorna i bilden

 

 
  < Tillbaka till frågor/svar