Yoga
Yoga för alla
 

Fråga

Hej! Jag håller på med ett arbete om yoga i skolan och skulle vilja fråga dig som har mycket erfarenhet i ämnet ett par frågor. Vad tror du är anledningen till att just yoga har blivit så populärt i västvärlden? Varför tror du att vi började träna yoga i Sverige och vad är det som lockar folk till att träna yoga? Tror du att vi i västvärlden utövar yoga i samma syfte som de gör i Indien? Utövar vi i västvärlden yoga för avkoppling och meditation eller som en modern träningsform? Tacksam för svar!

Svar

Hej!

 

Roligt att du gör ett arbete om yoga! Nedan hittar du mina svar, men vad gäller yoga i Indien så har jag skickat vidare den frågan till två vänner som tillbringar mycket tid med att göra yoga i Indien. De befinner sig i Indien just nu, och jag vet inte om de hinner svara innan fredag, så eventuellt får du höra vidare någon annanstans.

 

Anledningen till att yoga blivit så populärt tror jag helt enkelt är för att yoga passar så bra och har så bra effekter i vårt moderna samhälle.

 

Yoga introducerades i västvärlden under 50- och 60-talen och blev mycket populärt under 60-talet. Då var emellertid yogans popularitet begränsad i stort sett till hippiekulturen. (Det ansågs flummigt att ägna sig åt yoga). Idag har yoga en helt annan genomslagskraft. Idag utövas yoga i alla samhällsklasser och åldrar. Vi har upptäckt att yoga är ett bra, (och enligt mig det absolut bästa sättet), att bekämpa de negativa fysiska och mentala effekterna som det moderna stressiga, hektiska, stillasittande livet innebär.

 

Anledningen till att yoga är populärt i Sverige tror jag är samma som i övriga västvärlden. Det är ett bra botemedel mot vår stressiga livsstil. Det ger fysisk och mental återhämtning, kraft och energi.

 

Det som lockar tror jag är de effekter som yogans tre huvudsakliga tekniker medför:
1) Den fysiska yogan, (hatha yoga) är ett utmärkt hjälpmedel mot stress. Efter en arbetsdag har vi alla mer eller mindre stela kroppar och spända muskler. Spända muskler skickar stressignaler till hjärnan i form av hormon (kortisol och adrenalin, främst). Yoga stretchar de spända musklerna och ger dem möjlighet att slappna av igen, vilket i sin tur skickar signaler till hjärnan att det är dags att slappna av. Yoga, i form av stretching, har alltså en direkt koppling till avstressning i kropp och sinne.

2) När man känner sig stressad ökar hastigheten på våra andetag också automatiskt. Andetagen blir korta och vi andas bara med övre delen av lungorna, vilket är ett stressymptom. I yoga ingår även andningsövningar (kallas pranayama) som en avstressande teknik. Läs mer om andningsövningar här:


3) Meditation är en tredje teknik som ingår i yoga. Meditation lugnar sinnet och skapar en positivare livssyn. Det är gjort mycket forskning på meditation då man med hjälp av hjärnskanning påvisat en mängd positiva effekter. Läs mer om forskningen här
 

I västvärlden lägger de flesta som utövar yoga fokus på den fysiska biten, alltså yogaövningarna (hatha yoga), även om många yogaformer även har inslag av meditation också.

 

Idag finns det yogaformer som passar alla personligheter. För den som vill ha en bra fysisk utmaning, för muskler, kondition och vighet så väljer man Ashtangayoga eller Bikramyoga. De är atletiska och dynamiska och passar många som vill ha en träning som liknar "vanlig" träning.


Andra vill kurera ryggproblem, öka på vigheten, gå på djupet med övningarna väljer Iyengar eller Viniyoga.

 

Vissa söker sig till yoga för att de vill lära sig att lugna sinnet och tankarna, och väljer kanske en yogaform som Kundalini eller Sivananda som betonar meditation.

 

Ser man på antalet yogastudio som finns och vilken inriktning de har, så är det utan tvekan en tyngdpunkt på den fysiska yogan, (hatha yogan), men det finns även yogaformer som betonar meditation.

 

Hoppas detta hjälper dig. Hör gärna av dig om du undrar något mer!

Hälsningar

Lena


 
Kommentarer
 
Inga kommentarer registrerade.
 
Ny kommentar 
 
* = Obligatoriskt fält

* Ditt namn:   


Din webbplats: (frivillig)


* Kommentar:   


* Ange bokstäverna/siffrorna i bilden

 

 
  < Tillbaka till frågor/svar