Yoga
Yoga för alla
 

Fråga

Har du någon eller några absoluta "favorityogaställningar?

Svar

 

Jodå, visst har jag en favoritövning! Eller snarare, jag har en grupp av övningar som är min favorit: bakåtböjningar. Anledningen att denna grupp blev favorit är att det är just bakåtböjningar som korrigerar den typ av ryggproblem jag har.

 

 

Urdvha Dhanurasana

 

 

Ursprungligen var bakåtböjningar för mig något nödvändigt ont. Att böja ryggraden bakåt är inte något man gör naturligt, så för mig, och för de flesta, så kan de ta emot att göra bakåtböjningar. Men det är en grupp av övningar man inte bör undvika, speciellt för alla oss som har stillasittande jobb, böjd över en dator. Att göra lite bakåtböjningar efter en sådan dag är en bra gåva till ryggen.

 

Det finns ett känt citat: Yoga is the fountain of youth. You're only as young as your spine is flexible. Det ligger nog en hel del i det. Bakåtböjningar är energigivande. Prova under arbetsdagens gång att göra lite bakåtböjningar och känn hur uppiggande det är, och gör att man kan sitta lite rakare och bättre vid datorn. Det finns också starka indikationer på att bakåtböjningar kan förhindra/förminska den kutryggighet som äldre (framför allt kvinnor) drabbas av på grund av osteoporos.

 

När jag nu har talat mig varm för bakåtböjningar, är det viktigt att tillägga att det inte är bra att ha favoritövningar till den graden att andra övningar/övningsgrupper utesluts. En av de saker som gör yoga så speciellt och hälsobringande är just att man använder hela kroppen och inte överanvänder någon viss muskelgrupp eller led. Ett yogapass ska vara väl sammansatt där något ut samtliga övningsgrupper ingår. Har man det är det ingen fara i att betona en viss favoritövning.

 

Namaste

Lena

 


 
Kommentarer
 
 
Nina  
 

Då vill jag kontra med att fråga om du har någon ställning som du tycker är för jobbig och som du därför inte alls gillar ....

 
Lena  (www.yoga-guiden.se)
 

Jodå, det finns en del övningar jag inte alls gillar!

För det första, huvudstående som jag länge undvek helt pga av en gammal nackskada som fortfarande spökar. Sen fick jag hjälp av en yoginikompis att få rätt på tekniken och övervinna rädslan. Numera gör jag huvudstående regelbundet, men jag är försiktig med mer avancerade variationer.

Sedan finns det en grupp balans/styrkeövningar som jag får tvinga mig själv att öva på då och då. Typ bakasana, (vet inte vad den heter på svenska). De är jobbiga och känns inte som de ger mig speciellt mycket.

Har du någon favorit och något du inte alls gillar?

Lena

 
Saromben  (www.facebook.com/profile.php?id=100003407381219)
 

jag vet att Ove filmar en hel del med Canon 5D MkII som han bere4ttat om i tidagire inle4gg. det e4r inte le4tt, jag har sje4lv en se5n o har provat lite.@Per N: vet inte vad en 5D ger men mina minneskort fylls snabbt. Ove har ne5gonstans skrivit att han fe5r 50 Mb per sekund film, o de me5ste vara en herrans massa pe5 ett se5nt he4r jobb.

 
tzljzroey  (gwrhaxlyopco.com/)
 

pLRWnz , [url=http://gntqirygzudn.com/]gntqirygzudn[/url], [link=http://wuyurrjnbnlh.com/]wuyurrjnbnlh[/link], http://bwddmfdfzhtw.com/

 
Ny kommentar 
 
* = Obligatoriskt fält

* Ditt namn:   


Din webbplats: (frivillig)


* Kommentar:   


* Ange bokstäverna/siffrorna i bilden

 

 
  < Tillbaka till frågor/svar
 
 
 
Om frågan/svaret